06.07.2023.

Kula Kamerlengo

Kula Kamerlengo krasi samu obalu stare gradske jezgre

Smještena na jugozapadnom dijelu maloga otočića, kula je jedna od mnogih mjesta koje morate razgledati.

Sama kula je sagrađena između 1420. i 1437. godine za vrijeme mletačkog osvajanja Trogira, te je strateški smještena uz obalu da služi kao obrana. Tvrđava je napravljena u obliku nepravilnog trapeza s četiri kule na krajevima, od kojih je najstarija i najveća sagrađena ranije u 14. stoljeću. Konzultant za granju kule je bio Lorenzo Picino, a za samu gradnju je bio zadužen klesar i graditelj Marin Radoj.

Postojeća tvrđava je nastala zatvaranjem jugozapadnog dijela grada tako što su se koristile već postojeće kule i zidine.

Legenda o’ Kamerlengu

Sama legenda govori o mladiću Kamerlengu, trogirsko-mletačkom namjesniku koji je nadgledavao vlast Kneževog dvora. On se zaljubio u mladu trogirsku Zoru, međutim njegova obitelj mu nije odobrila ženidbu, već mu je namijenila Orsolu Gatti. Zora na posljetku umire od tuge, a Kamerlengo dobiva kći sa Orsolom koja nalikuje na samu Zoru. S vremenom se djevojčica razboljela i umire, a Kamerlengo ostaje sam nakon što ga Orsola ostavlja. Kamerlengo stari u samoći i prema legendi je postao nijem i više nikad ne progovara.

Za vrijeme ljeta, ova prekrasna tvrđava postaje otvorena pozornica gdje možete uživati u koncertima, predstavama i festivalima.

Kula Kamerlengo do današnjeg dana ostaje simbol koji nas podsjeća da se borimo za ono što volimo.

Zapratite nas i na društvenim mrežama

logo-tzlogo-tzlogo-tz