TROGIR OUTDOOR FESTIVAL

Stari grad Trogir i otok Čiovo već su nekoliko godina zaredom domaćini najprepoznatljivije outdoor sportske manifestacije u srednjoj Dalmaciji, koja se tradicionalno održava tijekom mjeseca svibnja, obogaćujući turističku ponudu u razdoblju predsezone te nastavlja njegovati trogirsku tradiciju majstorstva.

Svake godine Trogir Outdoor Festival privlači stotine natjecatelja koji imaju priliku pokazati svoje sportsko umijeće kroz jedrenje, trčanje i triatlon te se uvrstiti na listu trogirskih majstora sporta.

Festival započinje podno zidina Kamerlenga kada „Majstori pod jedrima“ priređuju sjajnu regatu klase Melges 24 Cup, koja programom od šest jedrenja pokazuje svu raskoš hrvatskih jedriličara.

Trogir Outdoor Festival svoj program nastavlja utrkom „Majstori traila“ u organizaciji Turističke zajednica grada Trogira i Trail i trekking kluba STrka. Trail trčanje postaje sve popularnije u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, a glavna prednost je manji stres pri udaru u tlo u odnosu na klasično cestovno trčanje. Trail utrke se održavaju na prirodnom terenu, brdima, planinama te neuređenim stazama. Upravo zato se otok Čiovo pokazao kao idealna destinacija za aktivan odmor i sportske aktivnosti jer, osim prekrasnog krajolika, raspolaže brojim stazama i putevima savršenim za trail natjecanja.

Fire

Upravo zato dugogodišnji majstori trčanja testiraju svoje vještine na najdužoj i najzahtjevnijoj trail utrci Fire, koja svoju 20km dugu trasu započinje u Slatinama na otoku Čiovu. Trčeći kroz prekrasan krajolik, plaže i vidikovce natjecatelji hvataju trenutke predaha te u konačnici uspješno završavaju utrku na trogirskoj rivi.

Earth

Brojni napredni i rekreativni natjecatelji odlučuju se natjecati na utrci Earth. Staza je duga ukupno 11km, starta se na trogirskoj rivi potom preko Žednog i crkve sv. Mavra te povratak na ciljnu rivu. Earth utrka od natjecatelja zahtjeva određenu razinu kondicije i iskustva, no uz dobro označene staze i zdravu okrjepu, naši natjecatelji vješto odrađuju i taj zadatak.

Water

Staza Water utrke duga je 5km što je čini prikladnom za početnike. Ruta oko stare gradske jezgre Trogira zanimljiva je djeci, rekreativcima i šetačima željnim aktivnog vikenda, zabave ali i natjecanja.

Cijela je trail avantura Trogir Outdoor Festivala obilježena zanimljivim programom i zabavnom muzikom, a po završetku natjecanja slijedi proglašenje pobjednika za sve tri utrke. Pobjednicima u muškoj i ženskoj kategoriji uručuju se medalje i vrijedne nagrade.

Nakon mnoštvo prijeđenih kilometara „Majstora traila“ sportski duh i vesela atmosfera se nastavljaju, kada na trogirsku startnu liniju stupaju „Majstori triatlona“. Svoju snagu, hrabrost i upornost pokazuju plivajući iza Kule Kamerlengo, biciklirajući po cestama otoka Čiova te trčeći oko stare gradske jezgre Trogira.

Triatlon je izrazito moderan sport koji zahtjeva iznimnu psihičku i fizičku izdržljivost, a dostupan je svim uzrastima. Svi natjecatelji uistinu daju maksimum od sebe i impresioniraju sa svojim sportskim i atletskim vještinama. Prepuna trogirska riva svake godine šalje podršku i pozitivnu energiju svim natjecateljima neuništivog duha – od najmlađih sportaša pa sve do iskusnih zvijezda triatlona.

Po završetku svojih disciplina natjecatelji mogu napuniti baterije ukusnom dalmatinskom spizom, zabaviti se uz DJ program, te prisustvovati proglašenju pobjednika i uručenju nagrada. Triatlon u Trogiru zaista je nevjerojatno iskustvo koje se dugo pamti.

Ovakvo nezaboravno iskustvo podržavaju brojni volonteri koji bodre i pružaju pomoć natjecateljima na svim dionicama i okrjepama utrke. Jednako tako, profesionalnost i smirenost HTS-a, policije, vatrogasaca, GSS-a i hitne službe omogućuju da utrke budu na najvišoj razini sigurnosti.

Turistička zajednica grada Trogira zahvaljuje svim sudionicima, volonterima, stručnim službama i sponzorima uz čiju je pomoć i podršku Trogir Outdoor Festival izrastao u vrhunsku manifestaciju koja promovira zdrav i aktivan život, a grad Trogir u prepoznatljivu destinaciju sportskog turizma

logo-tzlogo-tzlogo-tz