Gastro

Tisućama godina Trogir pomno čuva i njeguje duh Mediterana

Ovdje se uistinu dobro jede, glasno priča, a bakice s prozora i dalje drže cijelu ulicu pod kontrolom. Gastro Trogir je s vremenom posao prava riznica gastronomske ponude, pa svakog posjetitelja nahrani svojom ukusnom spizom. Malo gradele, malo peka, malo brudet pa buzara…

Foto: Restoran Mare (link)

Složimo se da je jedan od najboljih načina upoznavanja grada i lokalne kulture upravo kroz gastronomiju. Ovdje možete pojesti vrhunsku pizzu ili tjesteninu, sočan biftek, salatu s kozicama ili pak dimljeni mladi sir i domaće raviole s tartufima.

Foto: CORTE Bar Trogir (link)

Započeti sunčani dan kraj južnih gradskih vrata uz kavu i najbolji tost sa tunom je nešto neprocjenjivo, dok lokalci za susjednim stolom negoduju o vrućini, komentirajući kako ne pamte ovakvo ljeto.

Ubacite se u priču s njima, neprocjenjivo je!

Bilo bi šteta propustiti ručak u obiteljskom restorančiću, gdje je svaki detalj pomno izabran i postavljen. Osoblje je uvijek ljubazno i nasmijano. A hrana?! Riba, rakovi i školjke, janjetina, teletina, domaći pršut, dalmatinski začini i tradicionalna trogirska slastica rafiol.

Trogirski rafiol

(Preuzmite recept)

Trogirski rafioli posebna su priča, svako mjesto ima svoj način pripreme ove delikatese. Ovaj tradicionalni specijalitet možete naći u Sinju, Makarskoj, Imotskom, Splitu, Trogiru, pa čak i na otoku Korčuli. Trogirski rafiol se ističe svojom dugogodišnjom tradicijom, kao i legendom vezanom za nju. Legenda prati mladu djevojku Rafioli koja je, zatočena u kuli Kamerlengo, čekala svoga dragog da je oslobodi. Dane u zatočeništvu je provela pekući ove slasne kolače. Trogirski plemić oslobađa djevojku te je dovodi u svoje dvore, gdje mu ona do kraja života priprema rafiole.

Svaka trogirska obitelj ima svoj tajni način pečenja ove slastice, te se ta tajna prenosi sa koljena na koljeno. 

Dalmacija je prepuna okusa, svaki od njih jedinstven i neponovljiv. Osim što je okusom van ovoga svijeta, sasvim je jasno zašto se ljudi u restoranima izvijaju iznad hrane dok je fotografiraju iz svih kutova (hint: rižot od cikle s tartufima ne treba filtere).

Foto: Restoran Riva (link)

Za večernji izlazak možete iznenaditi svoje nepce ekskluzivnim specijalitetima, stoga poslušajte Michelinovu preporuku i posjetite restoran il Ponte koji nudi tradicionalnu kuhinju na moderan način.

Foto: il Ponte (link)

Ovaj jadranski biser obiluje restoranima od kojih se neki drže tradicionalne ponude sa oboritom ribom i pašticadom, dok se drugi upuštaju u eksperimente spajanja tradicionalne i suvremene kuhinje. Namirnice na vaš „pijat“ dolaze s obližnje ribarnice koja svakodnevno nudi svježu ribu, živopisne tržnice te lokalnih mesnica.

Foto: Restaurant Capo (link)

Počastiti se možete i večerom u nekoj od trogirskih marina ili u restoranima na čiovskoj strani Trogira iz kojih ćete uživati u pogledu dok degustirate hranu i neka od najkvalitetnijih hrvatskih vina i aperativa.

Uistinu je mnoštvo načina za okusiti Trogir kroz gastro, treba samo doći.

Trogirski rafioli - recept

Preuzmi

logo-tzlogo-tzlogo-tz