25.08.2023.

Trogirske udruge

Trogirske udruge već godinama svojim plesnim i glazbenim točkama održavaju kulturu grada. Njihovi nastupi privlače obožavatelje iz cijelog svijeta.

Kulturno – umjetničko društvo Kvadrilja

1969. godine osnovana je udruga KUD-a „Kvadrillja“. Najprije kao folklorni odjel Udruge mladih Čiovo, društvo je kasnije službeno registrirano kao Folklorni ansambl Trogir (FAST). U svrhu podrške tradicionalnom trogirskom plesu, organizacija je 1997. godine mijenja naziv u KUD “Kvadrillja”. Njihov poznati ples “Trogirsku četvorku”, čine četiri plesa, a svaki je poseban po melodiji i energiji. Ples je nastao krajem 19. stoljeća, a pretpostavlja se da je kao društveni ples odobren između 1806. i 1814. godine. Kvadrilja se u prošlosti sastajala da pleše nedjeljom, za vrijeme crkvenih praznika i na svadbama. Društvo često pleše uz limenu glazbu – Trogirsku narodnu glazbu ili uz sastav mandoline. Danas je Kvadrilja postala folklorni fenomen.

Klapa Trogir

Dalmatinsku mušku klapu Trogir osnovalo je 1964. godine Kulturno umjetničko društvo Kolo. Pjesme su im raznolike, od mističnih i nježnih motiva do veselih i energičnih. Tijekom godina izmijenili su se brojni članovi i pjevači, a jedan od najpoznatijih je prvi tenor grupe – Vinko Coce. Tijekom godina grupa je osvojila brojne nagrade, ali i strane obožavatelje na koncertima diljem Europe i svijeta. Njihovo pjevanje je neizostavno i jedinstveno, privlači ljubitelje svih vrsta glazbe.

Klapa Stivanja

Osnovana 2008. godine, ženska klapa Stivanja odmah je postala poznata po svojim nadarenim vokalistima. Stivanja je dobila ime po štovanom blagdanu sv. Ivana Trogirskog koji se slavi stoljećima. Klapa tokom godina počinje nastupati na brojnim kulturno-umjetničkim i sakralnim događajima u Trogiru. Njihova popularnost raste koncertima diljem Europe. Grad Trogir je 2013. godine javno odlikovao Klapu za doprinos razvoju kulture i turizma. Tijekom godina Stivanja su dobila brojna priznanja, a veliku zahvalnost klapa duguje profesoru Mariu Markovini pod čijim vodstvom klapa djeluje od 2017. godine, s manjim izmjenama u sastavu.

Narodna glazba Trogir

Svoje početke glazba bilježi godine 1825. kada je i osnovana. Narodna glazba Trogir (tada zvana Gradska glazba) se sastojala od limenih i puhačkih instrumenata, karakterističan sastav tipa austrijske vojne glazbe. Sam naziv Narodna tek dolazi u vrijeme ideje narodnog preporoda. Svoj blagdan glazba obilježava 22. studenog, dan posvećen Sv. Ceciliji (zaštitnici pjesnika i glazbara), i uz marševe i pjesmu se prisjećaju starih glazbara. Narodnu glazbu od 1993. prati maestro Duško Hrnjak, koji je prethodno bio član društva kao svirač. Glazba je tijekom godina dobivala mnoge nagrade, jedna od bitnijih je Zlatna povelja koja je dodijeljena od strane Hrvatskog sabora za doprinos kulture. Danas možete naći glazbu kako svira za vrijeme blagdana, trogirskog ljeta ili neke druge svečane prigode.

Trogirski glazbenici

Udruga Trogirski glazbenici osnovana je 2018. godine na inicijativu Vlatka Belasa i Urse Ljuban. Tijekom godina udruga aktivno djeluje u vidu obogaćivanja kulturnoga života grada Trogira kroz prigodne koncerte. Ističe se Festivalom klasične glazbe koji se održava četvrtu godinu zaredom. Za svoj doprinos kulturi, udruga studenog 2022. godine dobiva nagradu grada Trogira. Glazbenici na svojim koncertima izvode djela raznih žanrova, te privlače razne ljubitelje glazbe sa melodijama klasične glazbe kao i one iz svijeta filma. Od ožujka 2023. godine vođenje Udruge su preuzele Dakica Sanko, violinistica i Bjanka Ivas, mezzosopranistica, obje zaposlenice Hrvatskoga narodnoga kazališta u Splitu.

HPD Petar Berislavić

Mješoviti pjevački zbor KUD “Brodomosor” osnovan je 1979. godine na tradicijama zborskog pjevanja Hrvatskog amaterskog prosvjetnog društva Berislavić s kraja 19. stoljeća i KUD-a “Kolo” sredinom 20. stoljeća. Dok nastupa na svom prvom samostalnom koncertu u Ohridu (Sjeverna Makedonija), zbor ustrajno traži voditelja. Tijekom godina bilježe brojne nastupe diljem Europe. Zbor je prema Statutu poznat kao HRVATSKO PJEVAČKO DRUŠTVO “PETAR BERISLAVIĆ. Na svoju 20. obljetnicu postojanja 1999. godine zboru je uručena Nagrada grada Trogira (ponovno 2019. godine). Godine 2003. počinju brojne promjene u repertoaru. Zbor je svoju koncepciju podijelio u dva ciklusa: ciklus duhovne glazbe (božićni koncerti) i popularne skladbe (ljetni koncerti). Zbor danas surađuje s maestrom Borisom Stanićem s kojim nastupa na 53. otvorenju Trogirskog kulturnog ljeta posvećeno Vinku Coci.

Zapratite nas i na društvenim mrežama

logo-tzlogo-tzlogo-tz