28.06.2023.

Katedrala sv. Lovre kroz povijest

Trogir je poznat po svojoj staroj jezgri koju krasi poznata gradska Katedrala svetog Lovre.

Katedrala svetog Lovre zauzima glavno mjesto među trogirskim crkvama. Nalazi se uz duž glavnog gradskog trga, te se znatno ističe svojom visinom i stilom gradnje. Pretpostavlja se da je izgrađena gdje se nekoć nalazio stari grčki hram. Katedrala je također posvećena sv. Ivanu Trogirskom koji je zaštitnik grada, te se njegova grobnica kao i kapela nalaze unutar katedrale. Gradnja započinje oko 1200. godine, te se završava početkom 17. st. Zbog dugotrajnog perioda gradnje, možemo uočiti brojne stilove i motive koji se istječu baš na zvoniku. Katedrala je većinom izrađena u romaničkom stilu do 1251. godine, dok je gotički svod izgrađen u 15. stoljeću.

Zvonik počinje sa gradnjom već od kraja XIV. stoljeća.

Prvi kat ističe se s gotičkim otvorima i kapitelima, na tom istom katu su se potpisali majstori Matej i Stjepan. Prvi kat kao i cijela crkva stradali su od mletačkih bombardiranja 1420. godine, te majstor Matej Gojković izvršava popravke. Gradnja drugog kata započinje sredinom XV. stoljeća. Sam kat se ističe s mletačkom cvjetnom gotikom, te se smatra najdosljednijim gotičko-arheološkim ostvarenjem u Dalmaciji. Treći kat katedrale dovršen je 1605. godine te na njemu možemo vidjeti motive renesanse. Na samom vrhu zvonika postavljene su skulpture Alessandra Vittorije (poznatog mletačkog kipara), dok vrh krova krasi metalna kugla u kojoj se nalaze relikviji svetaca koji čuvaju katedralu i grad.

Najpoznatiji dio katedrale su sama ulazna vrata koja se nalaze na zapadnom predvorju.

To je remek djelo Majstora Radovana kroz kojeg vidimo broja religiozna događanja. Na krajevima portala se nalaze Adam (na desnoj) i Eva (na lijevoj strani) kako stoje na lavovima, te predstavljaju prvi grijeh. Na vanjskim dovratnicima su prikazani apostoli i brojni sveci, dok su na bočnim stranama prikazana mitska bića i egzotične životinje. U luneti poviše vrata možemo vidjeti prikaz Kristovog rođenja. Na samom vrhu portala nalazi se sveti Lovre sa simboličnim gradelama. Sam portal je pojedinačno nastao te je kasnije spojen u jedinstvenu cjelinu.

Kapela sv. Ivana Trogirskog najljepši je prostor unutar crkve. Sagrađena je u 15. stoljeću po nacrtu Nikole Firentinca, uz priloge Andrije Alešija i Ivana Duknovića. Kapela se nalazi na sjevernom dijelu katedrale, gdje se nekoć nalazila kuća. U kapelici možemo vidjeti bakljonoše koji izlaze iz odškrinutih vrata Hada te nose baklje koji simboliziraju gašenje ovozemaljskog života (motiv je preuzet iz rimskih sarkofaga). Njeno središte krasi oltar sa svečanom grobnicom sv. Ivana Trogirskog. Sama kapela se smatra jednom od najljepših renesansnih spomenika u Europi.

Katedrala je uistinu neizbježno povijesno remek djelo koje morate posjetiti pri dolasku u Trogir!

Zapratite nas i na društvenim mrežama

logo-tzlogo-tzlogo-tz