12.-29.04.2024.

Trg Ivana Pavla II

Dani o’Kvadrilje

12. – 29. travnja 2024.

Ispred nas je treća po redu velika fešta društva, ove godine evoluirana u Dane o’Kvdrilje.

Počelo je prije tri godine, nastupom na Pjaci u podne, svečanom sjednicom u gradskoj vijećnici i naposljetku, seminarom posvećenim tradicionalnim glazbalima.

Ove godine se ide korak dalje,…..

Dan o’Kvadrilje je prešao u Dane o’Kvadrilje.

Sve počinje s:

Donatorska večer
12. travnja – 2024.

Kao uvod u Dane o’Kvadrilje, društvo priređuje Donatorsku večer.
Kao što samo ime kaže, cilj je da se kroz druženje i zabavu prikupe sredstva za predstojeću turneju na kraju sezone, koja će obuhvatiti Kotor i Ohrid.
Iako je karakterizirana kao društveno događaj, Donatorska večer ima i promidžbeni karakter, jer promovira naše društvo u jednom novom svjetlu, prihvatljivom za današnju percepciju onog, kako društvo treba izgledati i što raditi kako bi opstalo za buduće generacije.
Donatorska večer će se održati u hotelu Val (ex-Jadran), s početkom u 19:00 sati.
Za dobro raspoloženje će se pobrinuti Sredela Blues Bend (iza to bombastičnog imena krije se stari prijatelj društva, Cima sa svojom ekipom).
Sve detalje i informacije možete dobiti na telefon + 385 98 293 251 ili preko maila: [email protected]

Okrugli stol – Trogirska narodna nošnja
19. travnja – 2024.

Možda će se učiniti nebitno, jer je tema okruglog stola Trogirska narodna nošnja. Za pretpostaviti je da se nakon toliko godina institucionalnog pokrivanja ovog kulturnog segmenta, nošnja u potpunosti definirala u svim svojim segmentima, kako ženska, tako i muška.

Iako je tematika obrađivana u prošlosti, mnogo je ostalo nedorečeno ili je pak netočno interpretirano.
Kao najkarakterističniji primjer nejasnog statusa trogirske nošnje su recimo muške kape. Uvriježilo se mišljenje da su izričito crvene boje. U literaturi koja se bavi tom tematikom, naznačene su crvene, ali i crne. Dostupni izvori kažu da su crvene svojevremeno označavale pripadnost unitarnoj političkoj struji, ili unitaristima, koji su se borili za sjedinjenje Dalmacije s ostatkom Hrvatske, a crne su nosili orjunaši, koji su se zalagali za pripajanje Dalmacije Italiji.
Sve su to povijesne činjenice, no ono što nas interesira jest valorizacija izvora, odnosno, da, crvena i crna su bile dominantne boje muških kapa, ali gdje?
Od još uvijek živih svjedoka, prikupili smo saznanja da su u Trogiru crvene kape nosili neoženjeni muškarci, kafene oženjeni, a crne udovci. (bile su zastupljene još neke boje, ali one su bile determinirane dostupnošću materjala).
Na ovom okruglom stolu je da otvori tu tematiku i ako je moguće, utvrdi činjenice koje vrijede za Trogir.

Na drugu pak stranu, nošenje điletina kod muškaraca. Danas se uvriježilo pravilo da ga se ne nosi, a proučavajući arhivsku građu, nismo našli ni jednu fotografiju muškarca u nošnji bez điletina.

Ovo su samo dva primjera, i vjerujemo da drugih ima u izobilju, poglavito kod izgleda ženskih frizura, cipela,  itd, … .

Cilj ovog okruglog stola nije definirati narodnu nošnju u nekom konačnom obliku (jer on i ne postoji), već početi proces koji će okončati jednog dana s publikacijom koja će sadržavati provjerene podatke o svim segmentima nošnje u Trogiru kroz stoljeća.
I naposljetku, time možemo pristupiti prekrajanju postojećih nošnji, kako bi što više odgovarale standardu koji se tek treba ustanoviti.

Seminar Jadranske plesne zone
26. – 28. travnja – 2024

Po prvi put će se u sklopu Dana o’Kvadrilje održati i seminar plesne škole Jadranske zone.
Za prvi seminar Jadranske plesne zone je okupljena respektabilna ekipa predavača u sastavu: prof. Vido Bagur, prof. Sanja Acalija, prof. Marica Tadin i ing. Tonći Tadin.
Tematika seminara će biti raznolika, dakako, sve u okviru zone koja je predmet.
U nedjelju, po završetku seminara, polaznici će na Pjaci izvesti naučeno.

Kvarilja / nastup na Pjaci
29. travnja – 2024.

Točno u podne, Kvadrilja.
U šesnaest parova u pratnji mandolinskog orkestra!

U 13 sati će biti održana svečana sjednica, na kojoj će se podijeliti priznanja svim plesnim umjetničkim voditeljima (ili njihovim zastupnicima), od osnutka društva do danas.

Zapratite nas i na društvenim mrežama

logo-tzlogo-tzlogo-tz