04.09.2023.

Počeo je najbolji dio ljeta! Kako ispratiti tople i sunčane dane u Trogiru?

Iskoristite posljednje dane ljeta za posjet ovom dalmatinskom gradiću koji oduševljava arhitekturom i bogatim kalendarom zbivanja.

Iako nam se početkom svibnja čini nemoguće čekati do rujna za godišnji odmor, oni strpljivi znaju da je to najbolje vrijeme za uživanje u Dalmaciji. Nagli pad velikih gužvi, ali ipak dovoljan broj ljudi da u zraku možemo osjećati ljetni šušur, mjesto na plaži i istraživanje dalmatinskih gradova bez bježanja od vrućine… Rujan je idealan za posjetiti naše južne krajeve koji tijekom ljeta uživaju veliku popularnost i more turista. Naš je prijedlog da se zaputite u Trogir, grad pod zaštitom UNESCO-a koji očarava starom gradskom jezgrom i brojnim povijesnim detaljima, ali i preslatkim restoranima, kafićima i programom Trogirskog kulturnog ljeta.

Što vas još čeka od rujanskog dijela programa?

U bajkovitom okružju dvorišta Muzeja grada Trogira 7. rujna možete pogledati romantičnu predstavu “Roko i Cicibela” u izvedbi družine Ritam igre. Roko i Cicibela je tipična predstava mediteranskog melosa koju možemo nazvati ljubavnom melodramom s elementima pučke komedije. Ova gorko-slatko-kisela bajkovita duodrama je izašla iz pera legendarnog splitskog humorista Miljenka Smoje. Predstava kroz sat vremena dinamično prikazuje sve etape ljubavnog odnosa Roka i Cicibele: od upoznavanja u siromaštvu i neimaštini pa sve do prosidbe, Cicibeline trudnoće i zajedničkog sanjarenja o boljoj budućnosti. Predstavu kolokvijalno možemo nazvati ljubavnom bajkom i odom životu koji je lijep ako imaš ljubav života pokraj sebe.

U Kuli Kamerlengo koja je ovog ljeta postala kulisa za brojne predstave i nastupe, 4. rujna iskusite Kino Mediteran u sklopu kojeg možete pogledati film “Amore”. Večer francuskih skladatelja u Kneževom dvoru očekuje vas 4. rujna kada ćete imati priliku uživati u nastupu Trogirskih glazbenika koji će spojem vokala i instrumenata osvojiti srca ljubitelja klasične glazbe. Ovi glazbenici će također nastupiti 10. rujna u parku Malarija gdje vas očekuje Večer filmske glazbe koja obuhvaća glazbu zabilježenu u Hrvatskoj te kinematogafiji cijeloga svijeta, uključujući najpoznatije teme filmova te songova svjetski poznatih mjuzikla.

Na glavnom trgu 7. rujna prvi put se održava Revija narodnih nošnji u organizaciji KUD Kvadrilja zajedno s KUD Zaninović i KUD Andrija Matijaš Pauk. Ljeto se završava s već dobro poznatim Bokun festivala koji pod sloganom “Kultura narodu!” 8. i .9. rujna promiče klasike iz svijeta filma i umjetnosti u bajkovitom parku Malarija. Kao najava šestog izdanja ovog festivala nijemog filma i drugih osjetila, u ponedjeljak 4. rujna u 17 sati s pročelja Muzeja grada Trogira spušta se brodsko jedro na temu: Alisa u zemlji čudesa – Lewis Carroll/Walt Disney/Salvador Dalí/Louis Armstrong.

Brojni stanovnici Trogira i posjetitelji ovog grada majstora već su imali priliku uživati u pomno razrađenom kulturološkom programu koji je obuhvatio cijeli niz najrazličitijih aktivnosti i pokazao da grad tijekom ljetnih mjeseci diše punim plućima. Od fantastičnih koncerata koji su započeli svečanim otvorenjem i glazbenim spektaklom „Vinko Coce – Dalmacija, more, ja i ti“, nastupa Trogirskih glazbenika i klape Trogir te cijelog niza poznatih lica kao što su Doris Dragović, Jole, Crvena Jabuka, Dalmatino & Cambi, Adi Šoše & Matija Cvek te Zlatko Pejaković pa sve do Opere Selecte, jednog od najpoznatijih festivala klasične i operne glazbe u Europi koji ove godine obilježava svoje 15. izdanje, našlo se tu ponešto za svakoga! Nadodajmo popisu brojne predstave „Ljubav na prvi pogled“ sa Zijadom Gračić i Matijom Prskalo, „Zakon Zagore“ u režiji Ivana Lea Leme, „Sretna ne bila“ kazališta PlayDrama te ostale izvedbe kako za odrasle, tako i za djecu, ali i događaje kao što su ribarske fešte i izbor najljepšeg balkona i jasno je da je Trogir puno više od destinacije koja nudi “samo” more.

Već sada znamo da Trogir neće mirovati zimi; najavljen je bogat program za Dan grada u studenome, a i već se sada možemo veseliti raznovrsnom programu Adventure.

Izvor: Jolie.hr

Zapratite nas i na društvenim mrežama

logo-tzlogo-tzlogo-tz