31.07.2023.

Jolie.hr: Šarena ulica, Stablo ljubavi i plaža Saldun – još uvijek otkrivamo posebna mjesta u Trogiru koja vrijedi vidjeti

Predivna povijesna jezgra, blizina brojnih otoka i manifestacije koje traju sve do sredine rujna – otkrijte zašto se Trogir mora naći na vašem radaru ovog ljeta!

Instagram / @jenni.liszkayova_

Trogir ne zovu bez razloga gradom majstora. Ovaj grad pod zaštitom UNESCO-a svoju dugu tradiciju i povijest duguje brojnim poznatim majstorima. Upravo su u Trogiru svjetski i domaći majstori ostavili svoje tragove uklesane ili ispisane na pročeljima gradskih kuća i u njihovim dvorovima, na crkvama i u njima.

Od Radovanovog portala iz 13. stoljeća koji će vas očarati brojnim detaljima pa do Gradske lože prepoznatljive po svojih šest stupova, katedrale Sv. Lovre, Gradske vijećnice, crkve Sv. Sebastiana, palače Ćipiko… Puno je mjesta koja u Trogiru vrijedi posjetiti i iskustiti uživo, i naravno, nikako ih ne smijete preskočiti ako se nađete u ovom dalmatinskom gradu. No, ovaj put imamo prijedlog za lokacije koje možda još uvijek nisu na vašem radaru, a koje itekako vrijedi posjetiti i koje će vas, sigurni smo, natjerati da se lako zaljubite u ovaj grad te mu se uvijek iznova vraćate.

Šarena ulica

Teško je preporučiti samo jednu ulicu koju trebate vidjeti u Trogiru jer ne kaže se uzalud da je šetnja ovim gradom kao šetnja muzejem na otvorenome. Naš je prijedlog da se u istraživanje zaputite opušteno, istražujući jednu po jednu kamenu ulicu koja se ukazuje ispred vas i da pratite povijesne tragove koji će vas svakim korakom oduševiti.

Ipak, dok imate vremena, trebate posjetiti trogirsku šarenu ulicu! Naime, članovi Likovne udruge Trogir i Udruge za razvoj civilnog društva D.I.S.T.R.I.K.T oslikali su privremeno betoniran dio Budislavićeve ulice.

“Od 22 sata do 5 ujutro, dok su stanari spavali čvrstim snom, desetak članova, mahom žena, iz dvije udruge, ukrasili su 50-ak metara Budislavićeve ulice bojama. Velika većina stanara i sugrađana je podržala akciju te se čak i pridružila na ulici za vrijeme radova. Dečki iz trogirske Torcide, rado su se odazvali pozivu za pomoć kako bi posao bio završen u roku od dvije noći i pored fizičke, bili su izvrsna moralna podrška. Članice udruga su dvije noći radile iza 23 sata pa sve do 5 ujutro kako ne bi ometale život stanovnika, ali i brojnih posjetitelja. Korištene su osnovne boje, a glavni motivi bili su geometrijski likovi, kamen koji nedostaje u ulici, krila slobode i umjetnosti, ali naravno i motivi brandinga grada te trogirska trlja koja se tek nekoliko metara dalje nalazi uklesana od tko zna kada u jedan kamen”, otkrila nam je ekipa iz Likovne udruge Trogir i Udruge za razvoj civilnog društva D.I.S.T.R.I.K.T.

Ulica će ostati oslikana sve do početka nužnih infrastrukturnih radova u jesen, a mi svakako moramo pohvaliti ovu inicijativu koja je oduševila ne samo lokalno stanovništvo, već i turiste i sve one željne posebnih fotografija.

Stablo ljubavi

Nemoguće je ne uočiti impresivnu Kulu Kamerlengo izgrađenu u 15. stoljeću koja se smjestila se na jugozapadnom dijelu trogirske rive, a osim što izvana krasi vizuru grada, mjesto je brojnih kulturnih zbivanja, predstava i koncerata tijekom ljeta što zaista pruža jedan jedinstven doživljaj.

Kada se nađete u blizini, iza Kule potražite Stablo ljubavi koje ćete prepoznati po polegnutim i isprepletenim deblima. Naime, prema jednoj od starih trogirskih legendi “Tko se pod krošnjom stabla poljubi, njihova ljubav trajat će vječno”, tako da su velike šanse da ćete ispod debele hladovine stabla uočiti par koji poljupcem osigurava da njihova ljubav traje vječno.

Plaža Saldun

Nakon istraživanja grada i svega što nudi povijesna jezgra, vrijeme je za osvježenje, a potražiti ga možete na otoku Čiovu koji je s Trogirom spojen mostom. Novouređena plaža Saldun koja se smjestila u istoimenom zaljevu na jugozapadnom dijelu otoka Čiova nedavno je dobila novi izgled i urbane sadržaje. Prije su ovaj obalni pojas činile morske hridi koje je sada zamijenila šljunčana površina, a izgrađene su i dvije šetnice u duljini od 400 metara te brojni dodatni sadržaji kao što je kaskadno betonsko sunčalište. Sada je to prostrana plaža koja je već osvojila lokalce i turiste te koja je proljepšala vizuru cijelog obalnog pojasa!

Foto: Grad Trogir
Foto: Grad Trogir

Trogirsko kulturno ljeto

Program Trogirskog kulturnog ljeta oduševljava nas iz godine u godinu bogatim programom. Nema sumnje da je Trogir završio na kulturološkoj karti značajnih događaja upravo zahvaljujući programu koji i ovaj put pokriva cijeli dijapazon zanimljivih manifestacija.

Započelo je 10. izdanje Moondance Festivala, jednog od vodećih underground techno festivala u regiji na kojem vas očekuje više od 20 međunarodnih, regionalnih i domaćih live i DJ izvođača. Vremena za posjetiti ovaj festival imate do 30. srpnja.

Vikend 28. srpnja rezervirajte za festival Opera Selecta koji nastavlja tradiciju spajanja mode i klasične glazbe pa vas tako u 21:30h na Trgu Ivana Pavla II očekuje inspirativna i kreativna revija popularnog dvojca ELFS. Ne propustite i brojne koncerte kojima je prošarano cijelo ljeto, a sljedeći koji je na rasporedu je Zlatko Pejaković čiji vas nastup čeka u subotu 29. srpnja.

Prava poslastica događa se u prvom vikendu kolovoza kada će u Trogir doći cijela svita domaćih i inozemnih izvođača i to u sklopu KulaKula festivala u Kuli Kamerlengo. Festival 3. kolovoza otvara Konstrakta, The Sweet Life Society i riječki riječki Let 3. U narednim danima pridružit će im se hip hoperi Who See, novosadski S.A.R.S., Kiril Džajkovski i Prljavo kazalište.

Tu su i brojna kulturna događanja poput predstave Zakon Zagore u izvedbi Gradskog kazališta mladih 10. kolovoza u Kuli Kamerlengo. Zakon Zagore je nova predstava autora i redatelja Ivana Lea Leme koja na takozvanom vlaškom dijalektu donosi ljubavnu priču Ante i Anđelije. Predstava je to koja će razbiti stereotipni prikaz Vlaja koji su se iz Dalmatinske zagore spuštali do Splita i jako utjecali na razvoj grada.

Izvor: Jolie.hr (link)


Zapratite nas i na društvenim mrežama

logo-tzlogo-tzlogo-tz